A A A K K K
для людей із порушенням зору
Суворовська селищна рада / Suvorov settlement council
Одеська область, Ізмаїльський район / Odesa region, Izmail district

День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу

Дата: 18.05.2021 18:10
Кількість переглядів: 682

18 травня 1944 року на підставі рішень Державного комітету оборони СРСР кримськотатарський народ був підданий тотальній депортації зі своєї історичної батьківщини - Криму у віддалені районі Узбекистану, Казахстану та Російської Федерації.

Виселення близько 200 000 кримських татар проводилося військами НКВС СРСР в формі спеціальної каральної операції, з озброєним оточенням населених пунктів, насильницьким вигнанням родин кримських татар з будинків, тривалим утриманням людей на площах населених пунктів або територіях кладовищ, завантаженням і перевезенням людей у переповнених вагонах для худоби, конфіскацією всього рухомого і нерухомого майна.

У місцях спецпоселень кримських татар використовували на важких виснажливих роботах, включаючи шахти, лісоповали, будівництво іригаційних каналів.

За різними оцінками лише у перші роки вигнання внаслідок голоду, масових захворювань, знущань і каторжних робіт в місцях спецпоселень померло більше 46% кримських татар.

Період насильницького утримання кримських татар у місцях вигнання і заборони їм повертатися і проживати на своїй Батьківщині, у Криму, тривав до листопада 1989 року.

Відповідно до Конвенції ООН про запобігання злочинів геноциду покарання за нього, під геноцидом розуміють дії, вчинені з наміром знищити, повністю або частково, яку-небудь національну, етнічну, расову чи релігійну групу як таку, зокрема: а) вбивство членів такої групи; в) заподіяння серйозних тілесних ушкоджень чи розумового розладу членам такої групи; с) навмисне створення для якої-небудь групи таких життєвих умов, що розраховані на повне чи часткове фізичне знищення її; б) заходи, розраховані на запобігання дітородіння в середовищі такої групи; е) насильницька передача дітей з однієї людської групи в іншу.

Таким чином, насильницьке виселення кримськотатарського народу з території його історичного проживання, навмисне створення у місцях спецпоселень життєвих умов, що призвели до масових смертей кримських татар, особливо дітей і жінок, обмеження елементарних засобів для існування, заборона протягом десятиліть повертатися і оселятися в Криму - на історичній території формування кримськотатарського народу, цілеспрямована мовна та культурна асиміляції, за міжнародним правом мають ознаки геноциду.

Постановою Верховної Ради України від 12. 11. 2015 року № 792-УІП «Про визнання геноциду кримськотатарського народу» Верховна Рада України визнала депортацію кримських татар з Криму у 1944 році геноцидом кримськотатарського народу.

Роковини депортації кримськотатарського народу в Україні щорічно відзначаються на державному рівні як День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу.


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь