A A A K K K
для людей із порушенням зору
Суворовська селищна рада / Suvorov settlement council
Одеська область, Ізмаїльський район / Odesa region, Izmail district

Легалізація найманої праці — головне соціальне питання сьогодення

Дата: 26.05.2021 19:20
Кількість переглядів: 848

Легалізація найманої праці — головне соціальне питання сьогодення

Головне Управління Держпраці в Одеській області нагадує, що незадекларована праця справляє значний негативний вплив на економічний розвиток громади, фінансовий рівень забезпечення громадян, ставить працівників в умови, що мають безліч ризиків, підриває державні фінанси, соціальний захист та соціальну згуртованість.

Адже, незадекларована праця дає роботодавцям необмежені можливості тиску на працівників.

В той же час, роботодавець, котрий не оформляє офіційно працівників, провокує безвідповідальне ставлення їх до роботи, ухиляння від поставлених завдань, неетичну поведінку і таке інше.

Задекларована праця приносить користь усьому суспільству: держава отримує податок і сплачує внески, пов’язані з соціальним страхуванням, для фінансування основних соціальних послуг, працівники отримують необхідний захист та гарантії (наприклад, особам, які нелегально працюють, не  враховується страховий стаж при виході на пенсію, не гарантовані інші соціальні гарантії, передбачені чинним законодавством, у тому числі  при тимчасовій непрацездатності, перебування у відпустці по пологах, по догляду за дитиною до трьох років, на випадок безробіття або нещасного випадку на виробництві та інші), компанії можуть конкурувати на ринку на рівних умовах.

Перетворення незадекларованої праці на задекларовану вимагає спільного і цілісного підходу, залучаючи роботодавців, працівників, а також їх представницькі органи.

У зв’язку з цим, на початку року Держпраці разом із представниками Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, Міністерства соціальної політики, Міністерства освіти і науки, Національної поліції, Державної податкової служби, Пенсійного фонду, соціальних партнерів та представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини було прийнято рішення щодо спільної організації та координації зусиль у боротьбі з незадекларованою працею. Майданчиком для такої роботи стала робоча група Держпраці, до якої залучені представники всіх зацікавлених органів, а також представники роботодавців та працівників.

Результатом спільної роботи став Національний план спільних дій щодо зниження рівня незадекларованої праці на 2021 рік. Особливістю цього плану є його формування на рівні регіонів та оформлення у єдиний документ на рівні країни. До цієї роботи залучено понад 500 працівників державних органів, у тому числі органів Держпраці.

Саме тому, одним з основних напрямів роботи інспекторів праці є зниження рівня незадекларованої праці.

Є два способи безпосереднього впливу на рівень незадекларованої праці: інформаційно-роз’яснювальна робота та інспекційні відвідування і застосування фінансових санкцій до роботодавців, які вдаються до використання незадекларованої праці.

При цьому, лише поєднання цих двох інструментів дозволяє досягнути бажаної мети – сприяння переходу незадекларованої праці в задекларовану.

З 2020 року було заплановано та проведено інформаційну та інспекційну кампанію у всіх напрямах роботи, у тому числі з питань виявлення незадекларованої праці.

Особливу увагу було приділено підприємствам оптової та роздрібної торгівлі, організації харчування та тимчасового розміщування. Зазначені сфери господарювання, як свідчать дані Держстату, мають досить високий ризик використання незадекларованої праці.

За результатами збалансованої роботи у цих сферах господарювання спостерігається позитивна динаміка працевлаштування осіб з відповідними періодами минулих років.

В черговий раз звертаємо увагу роботодавців про неприпустимість допуску до роботи працівників без оформлення трудових відносин. Допуск до роботи незадекларованих працівників тягне за собою кримінальну, адміністративну та фінансову відповідальність.

Будьте свідомі та не допускайте порушень законодавства!



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь