Звертаємо увагу всіх громадян! Шановні мешканці Суворовської селищної територіальної громади! Попереджаємо про можливість харчового отруєння!
Проблема харчових отруєнь, викликаних збудником ботулізму з року в рік залишається актуальною.
Найкращий спосіб захистити своє здоров’я – утримуватися від вживання їжі, про якість якої споживачу достаменно невідомо!
Ботулізм — це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксин; мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти, його не можна визначити за кольором або смаком.
З метою попередження захворювань на ботулізм, не рекомендується виготовляти в домашніх умовах та купувати у приватних осіб:
- солону, в’ялену та копчену рибу, копчені м’ясопродукти;
- консервувати в герметично закупорених банках м’ясо і рибу, які є найбільш сприятливим середовищем для розвитку збудника ботулізму;
- консервувати гриби, овочі та фрукти, при переробці яких неможливе повне звільнення від залишків землі та піску, що вміщують спори. Такі продукти краще заготовляти про запас шляхом маринування або соління з домішками кислоти та солі, обов’язково в тарі, відкритій для доступу кисню;
- не купувати на ринках у приватних осіб, тим більше у місцях не санкціонованої торгівлі
м’ясні, грибні, овочеві, фруктові консерви, герметично закупорені в банки, а також рибу солону, в’ялену та копчену, копчені м’ясопродукти, приготовлені в домашніх умовах;
- не купувати консерви у бомбажних банках і з наявністю плісняви.
Не допустити виникнення захворювання на ботулізм значно легше, чим лікувати. За найменшої підозри на ботуліз мнегайно зверніться до лікаря! Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості перебігу захворювання.
Будьте здорові!