A A A K K K
для людей із порушенням зору
Суворовська селищна рада / Suvorov settlement council
Одеська область, Ізмаїльський район / Odesa region, Izmail district

Звіт про роботу комісії з топонімікі

Дата: 01.08.2022 16:09
Кількість переглядів: 509

На минулому тижні відбулось он-лайн засідання комісії з питань топоніміки та охорони історико-культурного середовища Суворовської селищної ради Ізмаїльського району Одеської області.

На засіданні були присутні 15 членів комісії: заступник голови Суворовської селищної ради, начальник відділу освіти, молоді, спорту та культури Суворовської селищної ради, старости старостинських округів громади, вчителі з української мови та історії України закладів загальної середньої освіти громади, депутати Суворовської селищної ради та залучені експерти Дмитро Петков – головний спеціаліст відділу охорони об’єктів культурної спадщини Департаменту культури, національностей, релігій та охорони об’єктів культурної спадщини ОДА, Іван Капсамун – журналіст газети «День», представник Спілки гагаузів в Україні.

Експерт з Департаменту культури ОДА розповів, що Міністерство культури та інформаційної політики рекомендує відокремити український культурний простір від варварського російського та прагне позбутись асоціацій з державою-терористом, тому  практика декомунізації виявляється досить позитивною,щоб її продовжити та розширити до дерусифікації. Робити ж це необхідно лише згідно з певними законодавчими процедурами (відповідно до Закону України “Про географічні назви”, та Закону України

«Про державну мову»).

Представником спілки гагаузів було запропоновано, щоб у процедурі перейменування вулиць дотримуватися принципу автентичності стародавніх назв, враховувати імена відомих мешканців чи історичних постатей громади. Це дуже важливо для сіл з компактним проживанням національних меншин, аби не позбутися своїх коренів, своєї історії.

Член комісії (юрист за фахом) зауважив, що відповідно до законодавства перейменування об’єктів топоніміки здійснюється після громадських обговорень, тому до депутатів Суворовської селищної ради необхідно звернутись з пропозицією розроблення Положення про громадські слухання.

Після обговорення переліку вулицьнаселених пунктів громади, які необхідно перейменувати, було ухвалено наступний список вулиць:

  • с. Нова Покровка – вулиці Дружба, Мира (приведення у відповідність до стандартів українського правопису)
  • с. Острівне – провулок Пушкіна (перейменування)
  • с. Приозерне – вулиці – Пушкіна, Родина, Суворовська(перейменування)
  • с. Старі Трояни – Кутузова, Першотравнева, Кагульська(перейменування)
  • смт Суворове – Пушкіна, Чкалова, Кутузова, Мічуріна, Тимошенко, Суворова,Колгоспна, Першотравнева (перейменування).

Про проведення громадських слухань (дата, форма проведення та інше) буде оголошено додатково на офіційному сайті Суворовської селищної ради, офіційній сторінці Суворовської селищної ради у соціальній мережі Фейсбук та у вайбер спільнотах.


Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь