A A A K K K
для людей із порушенням зору
Суворовська селищна рада / Suvorov settlement council
Одеська область, Ізмаїльський район / Odesa region, Izmail district

До уваги операторів ринку що займаються виробництвом та/або обігом харчових продуктів!!!

Дата: 22.11.2022 16:43
Кількість переглядів: 184

У зв’язку з віяловими відключеннями систем електропостачання по  всій  території  України, що, в свою чергу, впливає на виробництво та/або обіг харчових продуктів, Ізмаїльське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області повідомляє.

На виконання листа  Державної  служби  України  з  питань  безпечності  харчових  продуктів  та  захисту  споживачів  № 11.1.1-5/17756  від 14.11.2022 р., Законів України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» від 18.05.2017 № 2042-VIII, «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових, продуктів» від 23.12.1997 №771/97-ВР, наказу Міністерства економіки та з питань Європейської інтеграції України від 11.07.2003 №185 «Про затвердження Правил роздрібної торгівлі продовольчими товарами», Вам необхідно контролювати та дотримуватись вимог температурних режимів зберігання харчових продуктів, а саме:

  • Забезпечити в холодильних та складських приміщеннях оптимальний режим зберігання харчових продуктів відповідно до їхніх фізико-хімічних властивостей.

Всі продукти повинні зберігатися за нормами температурного режиму, вологості та освітлення. Варто суворо слідкувати за дотриманням термінів реалізації продуктів, особливо швидкопсувних. Так, крупнокускові напівфабрикати з м’яса зберігаються 48 год. при температурі 2-6°С, порціонні без панірування напівфабрикати — 36 год.; порціонні паніровані напівфабрикати — 24 год.; напівфабрикати м’ясні січені- 12 год.; риба всіх найменувань — 48 год. при температурі 0-2°С; риба заморожена — 24 год. при тій же температурі; молочнокисла продукція зберігається не більше 36 год. при температурі 2-6°С. Консервована продукція (консерви з м’яса тварин, птиці, субпродуктів, м’ясних продуктів, з бобових продуктів, м’ясорослинніх продуктів) зберігають в сухому приміщенні при температурі від 0°С до 8°С і вологості 75%.

Для кожної категорії товарів свої вимоги, але завжди краще орієнтуватися на те, що, вказує виробник на упаковці або етикетці.

  • Для правильної організації зберігання харчових продуктів їх необхідно розділити на категорії.

Категорії продуктів та особливості їх зберігання:

Макарони, крупи, борошно, консерви та інші сухі продукти — потрібно зберігати в сухому місці, що добре провітрюється.

Хлібобулочні вироби — зберігання в окремих шафах з отворами для вентиляції. Зберігати в одному контейнері житній і пшеничний хліб не можна.

М’ясо, птиця, риба та морепродукти — допускається зберігання в одному холодильнику, але на різних полицях. Зберігати готову продукцію та сире м’ясо в одній холодильній камері заборонено.

Молочна продукція — потрібно зберігати в тарі з кришкою. Заборонено залишати ложки та лопатки у контейнері.

Сири та ковбаси — дозволяється зберігати лише в упаковці постачальника. Після розпакування можна скласти в контейнер із кришкою. Зберігати сир та ковбасу в одному контейнері не можна.

Овочі та фрукти — зберігання у темних, сухих та прохолодних приміщеннях. Фрукти та ягоди слід зберігати в ящиках при температурі не вище 12°С.

Яйця — не можна зберігати разом з іншими продуктами в одному холодильнику. Для зберігання яєць підійде сухе та прохолодне приміщення.

Заморожені напівфабрикати та овочі — заборонено розморожування та повторне заморожування. Зберігати заморожені овочі потрібно лише в упаковці постачальника та низькотемпературних холодильниках.

  • Способи зберігання й укладання сировини та харчових продуктів.

Стелажний — продукція зберігається на полках, стелажах, у шафах; при цьому способі вона захищена від відсирівання, тому що здійснюється доступ повітря до нижніх шарів. Так зберігають масло, сир, хліб, вина в пляшках (у горизонтальному положенні для змочування корку).

Штабельний — продукція зберігається на підтоварниках; так зберігають продукти в тарі, яку можна складати в стійкий штабель висотою не більше 2 м; мішки з цукром та борошном укладають плиском, висотою не більше 6 мішків.

Ящиковий — у ящиках зберігають плоди, овочі, яйця та ін.

Насипний — продукти зберігають навалом — у засіках, кагатах, буртах, ящиках, контейнерах, бункерах без тари, причому з боку стін і підлоги залишають простір 10-20 см для вільного доступу повітря; так зберігають картоплю (висота не більше 1,5 м), коренеплоди (0,5 м), цибулю (0,3 м).

Підвісний — застосовується для зберігання сировини і продуктів у підвішеному стані, наприклад копченості, ковбасні вироби. М’ясо тушами, напівтушами, четвертинами зберігають підвісним способом на луджених гаках, без зіткнення туш одна з одною та зі стінами.

  • Для контролю температурного режиму зберігання харчових продуктів у холодильному устаткуванні повинен бути повірений термометр, на складському приміщенні для контролю вологості та температури психрометр.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь