A A A K K K
для людей із порушенням зору
Суворовська селищна рада / Suvorov settlement council
Одеська область, Ізмаїльський район / Odesa region, Izmail district

В пошуку рішень для фінансування

Дата: 10.04.2023 09:23
Кількість переглядів: 132

Сьогодні продовжуємо розповідати про те, як фінтех не тільки допомагає агровиробникам залучати фінансування, але й переосмислює концепцію традиційного кредитного процесу для агровиробників.

Аграрний сектор був для України одним зі стимулів економічного зростання, однак кредитування фермерів було лімітованим з фокусом на великі підприємства. Банки мали обмежене розуміння специфіки сільського господарства, а невеликим аграріям попри прибутковість складно було задовольнити фінансові стандарти банків для залучення кредиту. Як результат, постачальники товарів для аграріїв взяли на себе нетипову функцію кредитування.

Фінтех спеціалісти мали ідеї, як допомогти фермерам, постачальникам та банкам, які шукають надійних клієнтів, співпрацювати у зручному та прозорому форматі. Так за підтримки Програми USAID АГРО, розробили та запустили онлайн сервіс для фінансування, AgroApp.

Лише код і сума

AgroApp дозволяє агровиробникам безкоштовно подати заявку на фінансування лише за кодом ЄДРПОУ на сайті (https://agroapp.com.ua/uk/) або через бот у Телеграмі. Інші дані про господарство AgroApp отримає з більш ніж 70 відкритих реєстрів та сформує автоматично у заявку, узгоджену за шаблоном з банками-партнерами.

Агровиробник вказує бажану суму фінансування та обирає банк, програму, чи кілька одразу. Щоб подати аналогічний пакет документів у фінустанову «офлайн», агровиробники зазвичай витрачають декілька тижнів.

Платформа співпрацює з основними банками, які забезпечують близько 80% ринку агрокредитування в Україні, а також з постачальниками МТР через партнерські програми з банками. Це знімає з постачальників непритаманну функцію кредитування та дозволяє концентруватися на бізнесі.

Чесна конкуренція

Агровиробник може подати заявку одразу в усі банки, доступні в сервісі, щоб потім обрати найвигідніші умови фінансування або звернутися до того, хто першим погодив заявку. Так фінтех змінює встановлений порядок справ в агрофінансуванні – і вже кредитори змагаються за потенційного позичальника.

Завдяки сервісу банки також можуть розширити базу клієнтів-агровиробників, оскільки цільові клієнти відвідують платформу та найбільш ймовірно відгукнуться на пропозиції фінансових установ.

Швидко

Буквально за декілька хвилин після підтвердження в AgroApp кредитор отримує заповнену з реєстрів заявку. Заявка заповнена на основі даних державних реєстрів та відповідно до шаблону і з необхідними фінансовими коефіцієнтами – так кредитор може швидше її обробити.

Зазвичай кредитори приймають попереднє рішення протягом 1 дня.

Після позитивного попереднього рішення агровиробнику потрібно буде надати пакет документів і орієнтовно протягом 10 днів гроші будуть зараховані на банківський рахунок фермера.

Далі – більше

В 2022 році, попри війну, 100 аграрних підприємств через AgroApp залучили фінансування на загальну суму 500 млн. грн. Цьогоріч сезон фінансування лише розпочався, але аграрії вже подали понад 300 заявок на фінансування через сервіс.

Розробники сервісу хочуть і надалі спрощувати залучення фінансування і, за підтримки Програми USAID АГРО, працюють над повним переведенням процесу в онлайн – зокрема, щодо можливості подачі пакету документів через онлайн посилання без візиту в банк і щодо можливостей цифрового підписання кредитного договору.

Такі сучасні рішення прискорять процеси залучення необхідного для аграріїв фінансування, і ми чекатимемо на перші успішні приклади на ринку – а поки продовжимо огляд фінтех рішень в українському агросекторі в наших наступних публікаціях.




« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь