A A A K K K
для людей із порушенням зору
Суворовська селищна рада / Suvorov settlement council
Одеська область, Ізмаїльський район / Odesa region, Izmail district

ЗАСТЕРІГАННЯ ВІД ЗЛОВЖИВАНЬ ОСІБ ЗІ СТАТУСОМ ВПО

Дата: 21.04.2023 14:22
Кількість переглядів: 207

Законом  України від 20 жовтня 2014 року № 1706-VII “Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб”(далі Закон) визначені права і обов’язки внутрішньо переміщених осіб.

Статтею 9 Закону  передбачено, що ВПО зобов’язані повідомляти про зміну місця проживання структурні підрозділи з питань соціального захисту населення районних державних адміністрацій, ЦНАПи,  виконавчі органи міських, сільських та селищних рад за новим місцем проживання протягом 10 днів з дня прибуття до нового місця проживання.

У разі добровільного повернення до покинутого постійного місця проживання внутрішньо переміщені особа зобов’язані повідомити орган, який видав довідку не пізніш як за 3 дні до дня від’їзду.

У разі неповідомлення внутрішньо переміщеною особою про її повернення до покинутого місця постійного проживання  приймається рішення про скасування дії довідки відповідно на підставі інформації про тривалу відсутність (понад 60 днів) особи за місцем проживання, яка дає обґрунтовані підстави вважати, що внутрішньо переміщена особа повернулася до покинутого місця постійного проживання.

Відповідно до постанови Кабінету міністрів України від  20 березня 2022  № 332 вжиті заходи для того, щоб унеможливити зловживання статусом ВПО.  Внутрішньо переміщені особи несуть відповідальність за достовірність інформації, наданої для отримання допомоги. Контроль за дотриманням вимог законодавства під час надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам здійснюється територіальними органами Нацсоцслужби шляхом проведення вибіркової перевірки фактичного місця проживання/перебування внутрішньо переміщеної особи, про що складається відповідний акт.

Посадова особа територіального органу Нацсоцслужби протягом одного робочого дня передає акт органу соціального захисту населення за місцем перебування на обліку внутрішньо переміщеної особи.

У разі коли внутрішньо переміщена особа протягом десяти календарних днів не прибула до органу соціального захисту населення, орган соціального захисту населення приймає рішення про припинення надання допомоги на проживання з наступного місяця.

Потрібно  акцентував увагу, що наразі процедуру зняття з обліку спрощено, якщо ВПО  змінила місце проживання, то їй не обов’язково приходити до структурного підрозділу  з питань соціального захисту населення районних державних адміністрацій, ЦНАПу,  виконавчого органу міських, сільських та селищних рад за новим місцем проживання , це можна зробити через Портал Дія. Заявник має право подати до уповноваженого органу повідомлення про зміну фактичного місця проживання/перебування або про добровільне повернення до покинутого постійного місця проживання через Портал Дія.

У разі подання заяви в електронній формі через Портал Дія, у тому числі мобільний додаток Порталу Дія, складення та/або подання будь-яких інших заяв, документів чи відомостей для отримання довідки не вимагається.

Особа за її запитом отримує через мобільний додаток Порталу Дія сформовану електронну довідку разом з унікальним електронним ідентифікатором (QR-кодом, штрих-кодом, цифровим кодом) за наявності в Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб необхідної інформації

Суворовська селищна рада Ізмаїльського району Одеської області попереджає, що порушення чинного законодавства та зловживання статусом ВПО передбачає відповідальність. Основна санкція за подібне порушення – повернення виплачених коштів.


Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь