A A A K K K
для людей із порушенням зору
Суворовська селищна рада / Suvorov settlement council
Одеська область, Ізмаїльський район / Odesa region, Izmail district

Одна з ідей для бізнесу є вирощування лаванди

Дата: 01.05.2023 12:25
Кількість переглядів: 131

Лавандовий бізнес: як посадити та вирощувати

Бізнес на лаванді в Україні: плюси та мінуси

Український клімат та ґрунти — цілком сприятливе середовище для цієї культури. Але щоб успішно стартувати бізнес на лаванді в Україні й добре заробити,  потрібно зважити всі плюси та мінуси вирощування лаванди, правильно скласти бізнес-план, маркетингову стратегію та визначитися з ринком збуту.

При складанні бізнес-плану орієнтуйтеся на таку інформацію:

  • середня врожайність — 65-70ц/га сировини;
  • з 1 га вийде 90-100 кг ефірної олії, з лавандину — до 220 кг;
  • оптова ціна за 1 літр ефірної олії лаванди — від 40 $, а роздрібна — від 50 до 300 $;
  • на 1 га можна заробити 10 000 $;
  • рентабельність на 3-й рік після посадки — 36%, на 5-й до 200%.

Якщо вирощувати лаванду в промислових масштабах на плантаціях площею від 50 га, краще самим її переробляти. Адже ефірна олія та гідролат приносять найбільший прибуток. Лаванда придатна для переробки олії лише на 2-3-й рік після посадки саджанців, а цінну ефірну олію в різних кількостях містять усі частини рослини.

Одразу скажемо, що обладнання для переробки коштує 30 000-50 000 $. З урахуванням таких витрат краще спочатку укласти контракти на постачання сировини, а вже потім інвестувати у справу.

Якщо плануєте розташувати на плантації власну пасіку, враховуйте, що для отримання чистого лавандового меду потрібно засадити як мінімум 10-20 га. За менших масштабів мед матиме лише присмак лаванди.

Плюси

  1. Не потребує особливого догляду.
  2. Кущик зростає до 20 років.
  3. Безліч способів заробітку: можна продавати цвіт, коріння, розсаду, олію, мед, здавати ділянки в оренду під проведення фотосесій і виїзних весільних церемоній.
  4. Почати бізнес можна з нуля та прямо на своїй ділянці.
  5. Великий попит.
  6. Висока рентабельність бізнесу.
  7. Для вирощування у промислових масштабах усю необхідну техніку можна орендувати, а не купувати — це дозволить заощадити кошти на початковому етапі.

Мінуси

  1. Потребує значних початкових вкладень: найбільша стаття витрат — саджанці.

Хто купує лаванду

Лаванда використовується в різних сферах промисловості: фармацевтичній, харчовій, косметичній, лікеро-горілчаній, декоративній. Серед ваших потенційних покупців у лавандовому бізнесі :

  • Виробники ефірних олій. І тут важливу роль відіграє відстань до екстракційного заводу. Сировину потрібно доставляти якнайшвидше, щоб рослина не втрачала своєї ефіроолійної цінності.
  • Садові центри. Вони можуть бути основними оптовими замовниками ваших саджанців.
  • Виробники парфумерії та косметики. Ефірне масло та гідролат використовуються при виготовленні різних косметичних засобів для догляду за тілом та волоссям.
  • Виробники медикаментів Попит мають не тільки цвіт, насіння, листя або стебла, а й коріння лаванди, з якого виробляють ліки.
  • Сауни, спа салони, ресторани. Лаванду використовують для оздоровчих процедур та ароматерапії. У ресторанах використовують для ароматизації приміщень і створення розслаблюючої атмосфери.
  • Виробники чаю та приправ. Лаванда широко використовується в кулінарії, також це одна з найулюбленіших рослин кондитерів.
  • Виробники мила, свічок, косметичної солі. Використовують для надання кольору, аромату та збагачення корисними властивостями своїх товарів.
  • Пасічники. Вони часто сіють лаванду для збирання унікального меду.
  • Туристи. Лавандова ферма — привабливе місце для туристів. Фотосесії на полях, виїзні весільні церемонії та екскурсії можуть бути додатковим джерелом вашого доходу.

Лавандовий бізнес однозначно можна назвати перспективним. Особливо з огляду на те, що вирощування та переробка лаванди — практично безвідходне виробництво.

Щоб знайти покупців лаванди, розміщуйте рекламу на дошках оголошень, у соцмережах або відкрийте власний інтернет-магазин. Пам’ятайте також про сарафанне радіо.

Як посадити лаванду

Лавандовий бізнес можуть розпочати і власники великих земельних угідь, і навіть фермери, які володіють 0,5-1 га землі. Починаючи з невеликої площі ви отримаєте досвід, зрозумієте, як потрібно підходити до процесу культивації. Помилки будуть у будь-якому випадку, але на малих площах вам простіше їх виправляти, перш ніж ви навчитеся та перейдете до промислових масштабів. Для посадки на 1 гектар потрібно від 18 000 до 24 000 саджанців, висотою не менше 10 см. У продажу є річні та дворічні саджанці вартістю 40-70 грн.

Грунт

Рослина не дуже вимоглива до якості ґрунту, але перед закладкою плантації краще перевірити кислотність ґрунту. Лаванді буде комфортно на відкритих сонячних ділянках з нейтральним або слаболужним ґрунтом (від 6,5 до 7,5 рН). Якщо грунт кислий — бажано заздалегідь додати вапна або доломітового борошна. Оптимально, якщо ґрунт супіщаний і суглинистий, має хорошу аераційну здатність і середній рівень родючості. Також обов’язково перед посадкою провести стандартні процедури: оранку, дискування, фрезерування та формування грядок. Якщо підземні води проходять надто близько, доведеться зводити дренаж. Удобрити ґрунт можна невеликою кількістю піску та перегною.

Час посадки

Садити лаванду бажано у вересні, щоб за зиму живці добре вкоренилися та зміцніли. Тоді вже першого року можна отримати прибуток. Також для висадки підійде березень чи кінець лютого, якщо зима тепла. Але в такому разі перший урожай не окупить витрат на збирання, а коренева система буде ще надто слабкою для безпечної обробки та розмноження.

Способи посадки

Як посадити лавандове поле — вручну чи механічним способом, залежить від площі та ваших можливостей. 5 осіб можуть засадити 1 га за 7-10 днів, а спеціальне обладнання за 2 дні. Формування грядок залежить від того, як збиратимете врожай. Для техніки необхідно залишати таку відстань між грядками, щоб обладнання могло проїжджати не пошкоджуючи кущі. Дистанція між самими кущами — 40-60 см.

Яку лаванду вирощувати

Вибирайте сорт лаванди залежно від бізнес-цілей. Існують такі сорти рослини:

  1. Вузьколиста (справжня). Вирізняється сильним мочкуватим коренем до 2-х метрів у довжину та пагонами з дерев’янистою частиною біля основи. Найбільш економічно вигідна для промислових цілей.
  2. Широколиста (французька). Більш вимоглива до ґрунту та клімату. Часто зустрічається в ландшафтному дизайні. Підійде для вирощування у садових вазонах.
  3. Гібридна (лавандін). Досить велика рослина, стійка до захворювань і шкідників. Дає більше ефірної олії, яка поступається за якістю оліям інших видів, тому коштує набагато дешевше.
  4. Зубчаста. Більше підходить для декоративних цілей. Витримує не більше 8-9 ° C морозу.

Хоча лаванду й називають «фіолетовим золотом», залежно від сорту суцвіття бувають блакитного, синього, білого, рожевого та ніжно-зеленого кольору.

Лаванда: як вирощувати

Ця рослина дуже невибаглива й належить до швидкоокупних культур. Лаванда добре переносить спеку, але щоб урожай був якісним і регулярним, необхідний краплинний полив. Можна одразу висадити рослини біля водоймища, але на такій відстані, щоб не було ризику їх підтоплення. В такому разі краплинне зрошення організувати простіше та дешевше.

Шкідників у лаванди майже немає, більшість відлякує її ефірний аромат. Але все ж таки небезпеку становлять хрущ, райдужний жук, капустянка та слимаки. З хвороб поширений фомоз, із яким можна боротися фунгіцидом.

Також лаванда здатна витримувати низькі температури до -20, особливо вузьколистий сорт. Одразу після перезимівлі, потрібно провести обрізання на 1/3 саджанця. Так рослина отримає необхідний стрес, який сприятиме її подальшому розвитку.

Вже у квітні-травні ви можете спостерігати перші ознаки того, що рослина добре закріпилася в землі, а влітку повною мірою насолоджуватися її цвітінням. Період цвітіння за умов помірного клімату триває близько 30-45 днів.

З бур’янами доведеться поборотися, особливо в перші роки. Близько 5 разів на сезон необхідно прополювати грядки вручну або за допомогою сільгосптехніки. Коли коренева система кущів досягне глибини 1 м і більше, вплив бур’янів не буде таким згубним.

Якщо ви збираєтеся продавати лаванду в харчову чи косметичну промисловість, не можна обробляти плантацію хімічними речовинами.

Лаванда, як вирощувати яку ви вже знаєте, потребує особливого догляду — щоб вона не росла вгору, а формувалася в гарний кулястий кущ, її потрібно регулярно стригти.

Для збору врожаю вручну будуть потрібні серпи, секатори, електроножиці. На високих плантаціях потрібна спецтехніка для механізованого збору.

Рослини не потребують заміни та підсадження, а самостійно розмножуються самосівом і можуть досягати віку 20 років. Розмноження культури можливе насінням, живцями або поділом куща.

Як вирощувати лаванду з насіння

Перед посадкою необхідно провести стратифікацію насіння — обробку холодом. Це можна зробити або штучно, змішавши з піском і помістивши в холодильник на 2 місяці, або природно, посіявши під зиму у відкритий ґрунт. Сіяти потрібно не надто заглиблюючи насіння в ґрунт і обов’язково мульчуючи. Для цього підійде суха трава чи компост. Після проростання за рослиною необхідний ретельний догляд протягом півроку. А цвісти в цьому випадку лаванда почне лише на 2-й чи 3-й рік.

Часті питання про лавандовий бізнес

Скільки можна заробити на лаванді

Маючи бізнес на лаванді в Україні, можна заробляти до 1 млн. грн. з 1 га на рік. Багато залежить від початкових витрат на закупівлю обладнання, мінімальної ціни на рослину, вибраних сфер збуту та від країни-закупника.

Скільки лаванди можна зібрати з гектара

Середня врожайність лаванди становить 65-70 ц/га. З цієї кількості сировини можна отримувати від 90 до 100 кг ефірної олії, а з лавандину — до 220 кг .

 


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь