Суворовська селищна рада / Suvorov settlement council
Одеська область, Ізмаїльський район / Odesa region, Izmail district

Вирощування ліщини

Дата: 02.05.2023 14:30
Кількість переглядів: 289

У світі налічується всього декілька країн, що виробляють фундук (ліщину). Серед найбільших країн-виробників Туреччина, США, Італія, Іспанія та Греція. В Україні вирощування цієї культури також стрімко розвивається та відкриває великий потенціал українським фермерам.             

Про актуальність вирощування фундука свідчать статистичні дані. Приміром, у 2018 році Україна імпортувала фундука на 5 мільйонів доларів. В основному, його купували кондитерські компанії.

Вирощування фундука нічим не відрізняється від інших плодових дерев. Потрібно мати трактор, оприскувач, косарку, бочку для гербіцидів. У перші роки плодів буде небагато, хоча перші горіхи з'являються на другий-третій рік після посадки дерева. Відтак, окупність інвестицій починається з п'ятого-шостого року. коли саджанець починає плодоносити.

На охочих вирощувати фундук чекають приємні бонуси. Українські фермери можуть скористатися державною програмою і компенсувати 80% вартості саджанців.

Варто зауважити, що в Україні є 11 офіційних розплідників. Вони продають саджанці, підтверджені документами від карантинної служби, сертифікатом проби на віруси, сертифікатом відповідності сорту.

Аграрії радять висаджувати фундук восени в південних і східних регіонах. А на заході України та в її центральних областях можна саджати і навесні, і восени.

Орієнтовна сума інвестицій для старту:

 

від 70 000 у.о. ~ 2366 000 грн .

 

 

 


Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь