A A A K K K
для людей із порушенням зору
Суворовська селищна рада / Suvorov settlement council
Одеська область, Ізмаїльський район / Odesa region, Izmail district

Інформаційно-методичні рекомендації щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення.

Дата: 23.05.2023 14:13
Кількість переглядів: 97

Питання зниження шкідливого впливу тютюну на здоров'я населення та регулювання обігу тютюнових виробів − це ключовий компонент багатосторонньої світової стратегії, до якої приєдналася Україна ще у 2006 році, ратифікувавши Рамкову конвенцію ВООЗ із боротьби проти тютюну.

Реагуючи на виклики сучасного світу, Україна продовжує свій поступ з імплементації європейського законодавства щодо вмісту шкідливих речовин в продуктах для паління (із вмістом та без вмісту нікотину, новітніх тютюнових виробах тощо), контролю реклами сигарет, оприлюднення інформації щодо переліку інгредієнтів, використаних у виробництві тютюнових виробів, та обсягу викидів шкідливих речовин, підвищення обізнаності населення про наслідки вживання тютюнових виробів. Тютюнопаління спричиняє кожний п’ятий випадок смерті осіб віком старше 35 років і щороку вбиває понад 8 млн людей по всьому світу: понад 7 із них – це активні курці і майже 1,2 млн – пасивні. Майже половина дітей у світі регулярно вдихає забруднене тютюновим димом повітря в громадських місцях, а 65 000 – помирають щороку від хвороб, пов’язаних із пасивним курінням. Вчені зазначають, що куріння у два рази небезпечніше для організму, що росте, ніж для дорослого. Смертельною дозою для дорослої людини вважається одна пачка сигарет, викурена відразу, а для підлітків – пів пачки. Ті, хто почав палити до 15 років, у п’ятеро частіше помирають від раку легень. Від хвороб, розвиток яких є наслідком тютюнопаління, щорічно помирає 5,4 млн осіб. Тобто, 1 з 10 смертей у світі спричинена саме вживанням тютюнових виробів. Утім вже доведено, що куріння підвищує ризики виникнення хронічних хвороб, раку легень та серцево-судинних захворювань, оскільки сигарети містять шкідливі хімічні речовини - важкі метали та канцерогени. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, в світі від причин, пов’язаних з курінням, щорічно передчасно вмирають більше, ніж від дорожньо- транспортних пригод, вживання наркотиків, або від СНІД. Заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення здійснюються на підставі оновлених норм антитютюнового законодавства, а саме - внесених змін до Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» (далі – Закон), наказу Міністерства охорони здоров’я від 17.03.2023 № 522 «Про затвердження Переліку підстав для здійснення позапланових заходів державного нагляду (контролю) у сфері законодавства про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров’я населення на період воєнного стану», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 05.04.2023 за № 561/39617.

Статтею 13 Закону визначено обмеження щодо реалізації (продажу), куріння, вживання та використання тютюнових виробів, предметів, пов’язаних з їх вживанням, трав’яних виробів для куріння, електронних сигарет, заправних контейнерів, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння. Реалізація (продаж) тютюнових виробів, предметів, пов’язаних з їх вживанням, трав’яних виробів для куріння, електронних сигарет, заправних контейнерів, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння особам, які не досягли 18 років, а також реалізація (продаж) тютюнових виробів в одиничних пачках, що містять менше 20 сигарет, сигарил або цигарок, чи поштучно (крім сигар) забороняються.

Також розширено перелік місць, де забороняється куріння, вживання та використання тютюнових виробів, предметів, пов’язаних з їх вживанням, трав’яних виробів для куріння, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів: у ліфтах і таксофонах; у приміщеннях та на території закладів охорони здоров’я; у приміщеннях та на території навчальних закладів; у приміщеннях та на території спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів фізичної культури і спорту; у приміщеннях закладів ресторанного господарства; у приміщеннях об’єктів культурного призначення; у приміщеннях органів державної влади, інших державних установ, органів місцевого самоврядування; у приміщеннях підприємств, установ та організацій усіх форм власності; у приміщеннях готелів та аналогічних засобів розміщення громадян; у приміщеннях гуртожитків; на дитячих майданчиках; у місцях загального користування житлових будинків; у підземних переходах; у транспорті загального користування, що використовується для перевезення пасажирів, у тому числі в таксі; на вокзалах та станціях; на зупинках громадського транспорту. Забороняється куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів в аеропортах, крім спеціально відведених для цього місць. У місцях та закладах, в яких куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів заборонено, розміщується наочна інформація, що складається з графічного знаку про заборону куріння і тексту такого змісту: Куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів заборонено!

Що робити якщо Вас обкурюють?

 1. Необхідно звернутися із зауваженнями до адміністрації закладу або установи.

2. Зателефонувати до поліції за номером 102.

3. Направити скаргу до Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області на заклад, адміністрація якого створює умови для куріння або іншим чином порушує норми «бездимного» законодавства, вказавши при цьому повне найменування суб’єкта господарювання, його код ЄДРПОУ, юридичну та фактичну адресу, за можливості додати фото або відео докази, тематикою звернення оберіть «захист прав споживачів». Отримати консультацію чи надати звернення із зазначених вище питань можна особисто, звернувшись до «Консультаційного центру захисту прав споживачів та громадян» Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області» за адресою: м. Одеса, вул.7-а Пересипська, 6 (каб. № 112), тел. (048) 716-13-01 або тел. (048) 723-20-53, або на електронну адресу Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області gu@consumer.gov.ua.


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь