Суворовська селищна рада / Suvorov settlement council
Одеська область, Ізмаїльський район / Odesa region, Izmail district

Івано – Франківщина, Прикарпаття, Заболотівська громада.

Дата: 23.08.2023 16:37
Кількість переглядів: 264

Івано – Франківщина, Прикарпаття, Заболотівська громада.

Чергова локація проведення семінару – тренінгу в рамках проєкту Німецько- український  агрополітичний діалог (АПД).

Цього разу для учасників проєкту пілотних громад України з Одеської, Полтавської, Вінницької, Київської, Івано - Франківської областей  була підготовлена програма на тему: «Інструменти діалогу та комунікації в громаді для ефективних рішень її розвитку».

На початку тренінгу з вітальними словами до учасників звернулись голова Заболотівської громади Петро Маліборський та директор з розвитку ВАГ Ігор Абрам’юк. Заступник директора Департаменту АПР Івано – Франківської ОДА Володимир Сірко розповів про алгоритм комунікації з громадами щодо підтримки місцевого агробізнесу та сільського розвитку.                               

Протягом тижня були короткостроковим експертом проєкту АПД Валентиною Затишняк було організовано та проведено  сесії, під час яких  учасники ділилися враженнями та спогадами попередньої зустрічі а також здобуті нові навички з проєктної діяльності та розробки інвестиційних пропозицій.  Демонстрували напрацьовані тизери, власні напрацювання з напрямків агророзвитку.                              

Дізнавалися як успішно організувати процес розробки і прийняття рішень за допомогою діалогових інструментів. Що таке фасілітація, модерація та медіація зустрічей.

Якими базовими та комунікативними навичками має бути наділений ведучий діалогу, про мистецтво презентацій.  

                      

Учасники заходу мали можливість дослідити шляхи диверсифікації сільської економіки, загальні положення, особливості ведення діяльності у сфері сільського туризму, перешкоди та можливості при наданні послуг з тимчасового проживання та харчування. Про це розповіла експертка проєкту Світлана Павленуко.

Про відродження крафтової майстерності та особливості виробництва продукції з географічним зазначенням як одних з елементів впливу на сталий розвиток територіальних громад, створення  «смарт хабів» та роль ТГ у їх створенні представникам громад розповіла короткострокова експертка проєкту Наталія Якименко.

Учасники спільно опрацювали питання створення історії успіху місцевих виробників як частини маркетингової стратегії ТГ та в групах презентували власні ідеї.

Після кожного дня навчання була надана можливість побачити на власні очі (від теорії до практики) підприємства, фермерські господарства, крафтові виробництва Івано - Франківщіни.

Зокрема, було відвідано ТОВ «Берг Фрут», яке являється одним з лідерів на вітчизняному ринку переробки фруктів для виготовлення концентрату соку та пектину. Виробництво є безвідходним та екологічним, з дотриманням всіх вимог щодо вирощування плодів. Сухі залишки від фруктів (жом ) використовується для опалення виробничих потужностей підприємства.

 ФГ «Еко – Беррі» - компаніящо спеціалізується на вирощуванні (площа 300 га), переробці та заморожуванні органічних та лісових ягід. Успішний приклад розвитку агробізнесу з використанням сучасного обладнання та кропіткої праці людей. Чудовий приклад взаємодії бізнесу з ОМС, де місцеві органи влади сприяють розширенню виробничих площ за рахунок оренди земель.                    

   Локація з крафтовим виробництвом молочної продукції « Мірина майстерня сиру» -  сироварня, навчально – демонстраційний центр, де відвідувачі разом з господинею, пані Мирославою,  власноруч  варять сир та мають можливість продегустувати кращі зразки – приємно вразила своєю гостинністю. Також пані Міра на власній ділянці впроваджує екологічну технологію вирощування саду з біодинамічного землеробства та пермакультури.

«Сімейний бренд Стовп'юків» з крафтового виробництва лікарських карпатських чаїв, медових драже, пластівців, приправ, цукерок з меду та багато іншої продукції, що налічує понад сто видів змусив учасників заходу звкернуи увагу на збереження традицій через підтримку малих виробників на сільських територіях. Засновник бренду Михайло Стовп'юк за освітою біолог і дуже креативна людина, яка змогла протягом 25 років розвивати та нарощувати власне виробництво і стати одним з прикладів просування кращих практик у підприємництві на селі.

         І на останок, найцікавіше для представників громад Одеської області - знайомство з головою «Асоціації вівчарів», Василем Стефаруком!

Василь - дуже відома людина в своєму колі і не тільки, ентузіаст, патріот своей справи, новатор ідей, меценат, який власне займається розведенням вівец і кіз, підтримує розвиток галузей вівчарства та козівництва на теренах Прикарпаття пропагує цю ідею для всієї держави. Підтримує ремісниче виробництво, в тому числі й виготовлення бринзи з овечого молока. Займається просуванням регіонального подукту та відстоює високу ціну.

Слід зазначити, що гуцульська бринза є товаром, що має географічне зазначення і означає, що це продукт, виготовлений виключно на території Карпатського регіону і ніде інде в Україні чи за її межами.

В черговий раз, після завершення семінару, учасники проєкту поверталися додому з новими враженнями, з новими знаннями, з новими ідеями, які будуть втілювати у своїх громадах з метою розвитку сільських територій! 

Керівниця проєкту АПД - Марія Ярошко, підводячи підсумок проведеного семінару, зазначила, що спостерігається значна активізація громад-учасниць проєкту та сподівається на запровадження ними нових місцевих програм підтримки як агровиробників, так і окремих галузей, а також запевнила присутніх у логічному продовження започаткованих заходів.

 


Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь