ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБА ПОПЕРЕДЖАЄ: ОБЕРЕЖНО ОТРУЙНІ ГРИБИ!
Ізмаїльське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області» інформує що в поточному році в Одеській області в Березівському районі зареєстровано летальний випадок внаслідок отруєння грибами 70-річного чоловіка госпіталізували 1 листопада з симптомами отруєння. Напередодні чоловік вживав гриби, які збирав на території свого будинку та вважав їх безпечними.
Шановні жителі міста Ізмаїла та Ізмаїльського району! Застерігаємо!!!
Відмовтеся від споживання дикорослих грибів. Замініть їх грибами, що вирощують штучно, підлягають контролю.
Не купуйте гриби на стихійних ринках.
Уважно оглядайте гриби. Якщо у вас виникають найменші сумніви - відмовтеся від споживання грибів.
Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими.
Не беріть занадто молоді чи старі гриби. Їх легко переплутати з отруйними.
Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій. Гриби вбирають в себе отруйні речовини, в тому числі важкі метали.
Не збирайте гриби в посушливу погоду. У цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів.
Ніколи не куштуйте сирі гриби.
Вдома ще раз ретельно перевірте гриби. Усі сумнівні слід викинути.
Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.
Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
Навіть якщо ви впевнені у якості та безпеці грибів, їх не рекомендовано вживати:
жінкам у період вагітності і грудного вигодовування; дітям до 12 років; людям літнього віку.
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів. Основними ознаками отруєння грибами є: нудота, блювання; різкий біль у животі; діарея; запаморочення; підвищення температури тіла; зниження пульсу; задуха; судоми; відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги); поява галюцинацій та марення.
Якщо у вас проявився хоча б один із цих симптомів - негайно викликайте лікаря!
Для запобігання отруєнню грибами Ізмаїльське районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Одеській області рекомендує:
- Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються за наявності дозвільної документації.
- Не купуйте гриби на стихійних ринках, купуйте гриби тільки у відведених для цього місцях – у магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках, тільки при наявності документів, що посвідчують їх якість та безпеку.
- Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій. Гриби вбирають в себе отруйні речовини, в тому числі важкі метали. Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими, не беріть занадто молоді чи старі гриби. Їх легко переплутати з отруйними.
- Не збирайте гриби у посушливу погоду. У цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів.
- Вдома ще раз ретельно перевірте гриби. Усі сумнівні слід викинути. Готуйте гриби протягом першої доби після збирання, ніколи не куштуйте сирі гриби.
- Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.
- Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
Абсолютно протипоказане споживання грибів для дітей до 12 років, жінкам у період вагітності і грудного вигодовування, людям похилого віку.
Симптоми отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів. Основними ознаками отруєння грибами є: нудота, блювання, різкий біль у животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), поява галюцинацій та марення. Якщо у вас проявився хоча б один із цих симптомів – негайно викликайте лікаря, телефонуйте «103»! До приїзду невідкладної допомоги дотримуйтесь постільного режиму і пийте багато рідини – води, підсоленої води або прохолодного чаю. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини. Якщо є можливість, промийте шлунок простою водою чи прийміть сорбенти (найменша ефективна доза активованого вугілля – 0,5 г/кг маси тіла). Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів.
Ні в якому разі не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся «перечекати» – це може бути смертельно небезпечно!