Суворовська селищна рада / Suvorov settlement council
Одеська область, Ізмаїльський район / Odesa region, Izmail district

Інформаційне повідомлення про проведення публічного громадського обговорення проєктів рішень Суворовської селищної ради Ізмаїльського району Одеської області щодо зміни типів та найменувань закладів загальної середньої освіти Суворовської селищної ра

Дата: 06.08.2023 12:20
Кількість переглядів: 101

           Найменування організатора громадського обговорення: Суворовська селищна рада.

  1. Ініціатор громадського обговорення: робоча група з вивчення питання оптимізації мережі закладів освіти Суворовської селищної ради Ізмаїльського району Одеської області.
  2. Мета громадського обговорення: врахування думки мешканців сіл Старі Трояни, Острівне та Приозерне щодо зміни типу та найменування Старотроянівського, Острівненського та Приозерненського закладів загальної середньої освіти Суворовської селищної ради Ізмаїльського району Одеської області.

Відповідно до законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про освіту» та «Про повну загальну середню освіту» рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу загальної середньої освіти приймає його засновник (засновники).

Мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади.

Рішення про утворення комунальних початкових шкіл, гімназій як окремих юридичних осіб, їх реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу), приймають районні, міські, сільські, селищні ради.

Реорганізація і ліквідація закладів загальної середньої освіти у сільській місцевості допускаються лише після громадського обговорення проекту відповідного рішення засновника.

Головне у закладі освіти – це якість знань, рівень підготовки учнів, вміння набувати навиків спілкування у колективі однолітків, формувати лідерські якості, інтелектуальні, творчі , спортивні здібності тощо. Бо тільки у конкурентному учнівському середовищі у дітей є мотивація до кращих результатів у навчанні.

Період реформ, розпочатий державою, поставив питання реорганізації, оптимізації шкіл у сільській місцевості. Ця проблема гостра для всієї України і є результатом демографічної кризи, яка спостерігається в державі. З кожним роком кількість учнів в українських школах скорочується, тому й не дивно, що чимало закладів освіти не працюють на повну проєктну потужність.

Перед місцевою владою постає питання раціонального розподілу освітньої субвенції та утримання таких шкіл (оплату за енергоносії, зарплату технічному персоналу громада платить із власного бюджету), тому процес оптимізації дасть можливість побудувати в громаді спроможну освітню мережу, під якою розуміється сукупність закладів, класів, груп дошкільної, загальної середньої освіти, що за рахунок ефективного використання наявних ресурсів (кадрових, інфраструктурних, матеріально-технічних, фінансових тощо) забезпечить доступність, якість надання освітніх послуг, відповідно до стандартів і нормативів, встановлених державою, та відреагує на запити учасників освітнього процесу.

Головною метою оптимізації мережі навчальних закладів є:

-  підвищення якості освіти;

- надання більших освітніх перспектив для громади завдяки ефективнішому витрачанню бюджетних коштів.

Пропозиції щодо оптимізації мережі закладів освіти Суворовської селищної територіальної громади сформовано на основі аналізу стану наявної мережі, визначення її ефективності, соціальної та економічної доцільності, демографічної ситуації з прогнозуванням дитячого контингенту на наступні роки та виходячи з необхідності дотримання вимог економічної доцільності та ефективності функціонування закладів освіти у громаді, зменшення частки витрат на заробітну плату та оплату комунальних послуг у нормативі фінансової забезпеченості, а також забезпечення раціональної концентрації та ефективного використання матеріальних, фінансових, кадрових ресурсів громади тощо.

 

Пропозиція Суворовської селищної ради: враховуючи вищевикладене, проаналізувавши перспективну мережу, кадрове забезпечення, матеріально-технічну базу, пропонуємо до обговорення проєкти рішень Суворовської селищної ради:

- «Про зміну типу та найменування Старотроянівського закладу загальної середньої освіти Суворовської селищної ради Ізмаїльського району Одеської області»;

- «Про зміну типу та найменування Острівненського закладу загальної середньої освіти Суворовської селищної ради Ізмаїльського району Одеської області»;

- «Про зміну типу та найменування Приозерненського закладу загальної середньої освіти Суворовської селищної ради Ізмаїльського району Одеської області».

https://rada.info/upload/users_files/04379166/docs/c3954ee49cd5944be5332fab4d804193.pdf

Формат проведення громадського обговорення:

    • зустріч з громадськістю і колективами закладів освіти в приміщеннях відповідних закладів:
    • 05 серпня 2024 року Острівненський заклад загальної середньої освіти;
    • 06 серпня 2024 року Старотроянівський та Приозерненський заклади загальної середньої освіти;
  • у письмовій формі за адресою: вул. Незалежності, буд. 47, смт Суворове, Ізмаїльський район, Одеська область, 68640 (Відділ освіти, молоді, спорту та культури Суворовської селищної ради);
  • електронній формі на електронну адресу: suvosvita@ukr.net. Увага! Усі пропозиції та зауваження подаються виключно із зазначенням прізвища, імені, по батькові та адреси особи, яка їх подає. Анонімні пропозиції не будуть реєструватись та розглядатись.

Свої письмові та усні зауваження та пропозиції просимо подавати до 16.00 години 02 серпня 2024 року.

 

З варіантами Перспективного плану оптимізації мережі закладів освіти Суворовської селищної ради Ізмаїльського району Одеської області на 2022-2027 можна ознайомитись за посиланням:

https://rada.info/upload/users_files/04379166/docs/f106e35d7f61d304833ad1550ff29377.pdf

До участі в громадському обговоренні запрошуються мешканці сіл Старі Трояни, Острівне та Приозерне.

Строк і спосіб оприлюднення результатів громадського обговорення, узагальнення висловлених в ході проведення громадського обговорення зауважень та пропозицій здійснюється організатором.

Після отримання висловлених пропозицій та проведеного аналізу відбудеться оприлюднення результатів громадського обговорення на сайті Суворовської селищної ради.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь