Катлабузька селищна рада / Katlabug settlement council
Одеська область, Ізмаїльський район / Odesa region, Izmail district

Прості поради для уникнення гострих кишкових інфекцій

Дата: 29.10.2025 11:49
Кількість переглядів: 38

Гострі кишкові інфекції (ГКІ) —інфекційні захворювання шлунково-кишкового тракту, що можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей.

Зазвичай ГКІ спричинені бактеріями або вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.

Будь-яку хворобу краще не допустити, ніж потім її лікувати, тому Держпродспоживслужба нагадує всім прості правила, рекомендовані Всесвітньою організацією охорони здоров’я, що допоможуть уникнути ГКІ:

Підтримуйте чистоту:

 мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;

  • мийте руки після відвідування туалету;
  • мийте руки перед вживанням їжі;

 ретельно очищуйте, мийте з миючими засобами всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі; кухонне приладдя для обробки сирих продуктів, зокрема ножі та обробні дошки, після миття ополіскуйте кип’ятком;

 захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.

Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:

 використовуйте чисту або очищену воду;

 обирайте свіжі та незіпсовані продукти;

 ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими;

 не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.

Ретельно готуйте їжу:

 ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти;

 доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С;

 сік м’яса чи птиці під час приготування має бути прозорим, а не рожевим;

 ретельно підігрівайте приготовану їжу.

Відокремлюйте сиру їжу від готової:

 відокремлюйте сире м’ясо і морепродукти від інших харчових продуктів;

для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;

 зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.

Зберігайте їжу при безпечній температурі:

 не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години;

 зберігайте приготовані страви гарячими (60 °С) аж до подавання до столу;

 не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;

 не розморожуйте продукти за кімнатної температури.

У випадку виявлення перших ознак кишкової інфекції ( слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея) необхідно терміново звернутись до лікаря.


Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь